Blekinge

Nervöst inför Mörrumspremiären

1:49 min

Det råder stor nervositet inför årets Mörrumspremiär. Även om förhållandena i ån betecknas som utmärkta, så vet ingen idag hur gott om fisk det finns i det berömda lax- och havsöringsvattnet.

Percy Assarsson, chef för Mörrums kronolaxfiske, är spänd men med allt jobb som återstår inför premiären har han inte tid över till grubblerier.

– Ja, det är mycket jobb som ska vara färdigt inom två veckor. Men det ska säkert gå bra. När det gäller förhållandena inför årets premiär, så är de utmärkta med lagom vattenföring, säger Percy Assarsson, chef för Mörrums Kronolaxfiske i Mörrum.

Den 25 mars avfyras sedvanligt kanonskottet vid pool 1, strax intill Laxens hus i Mörrum. Det är startskottet för årets premiär i det berömda lax- och havsöringsvattnet.

200 förväntansfulla sportfiskare
Så nu råder febril aktivitet på Kronolaxfisket. 200 förväntansfulla sportfiskare räknar ner dagarna till premiärfisket. Förutom dem kommer besökare från när och fjärran för att bevista årets första fiskedag i Mörrumsån.

Premiären lockar sportfisketurister från många länder i Europa. Varje år kommer tjecker, holländare, tyskar, danskar och bland andra polacker för att fiska i en å som är känd för att hålla havsöring i världsrekordklass.

Missade grovt på vadslagning
Men hur blir då fisket i år? Percy Assarsson medger att han inte har en aning.
– Nä, vi har inte hunnit provfiska än och kan bara gissa hur det ser ut i ån. När vi hade vår sedvanliga vadslagning förra året, missade vi alla grovt. Fisket blev mycket bättre än vad vi alla gissade på. Självklart hoppas vi att det blir bra i år också, säger Percy Assarsson.

Mörrumsån är en uppskattad å bland sportfiskare i hela Europa. Nämnd i ett otal skrifter, besökt av kungligheter och presidenter och älskad av ortsbefolkningen som den klenod den är.

Laxen borta
Men på senare år har Mörrumsåns silver, laxen, lyst med sin frånvaro. Det är något som bekymrar Percy Assarsson.
– Ja, förra årets uppgång av lax var katastrofalt dålig. Det kan ha rört sig om en tillfällighet, men laxen är alldeles för viktig för att negligeras. Vi som representerar älvarna i landet har vänt oss till EU med våra farhågor om laxens tillbakagång, säger Percy Assarsson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista