Ljungby kommun

Larm om dålig Ljungbyekonomi

1:17 min

Ljungby kommuns ekonomer slår larm till politikerna om riktigt dåligt ekonomi år 2012. Något måste nu göras, varnar ekonomerna.

– 2012 räknar vi idag att besparingsbehovet kommer att vara ungefär 36-38 miljoner kronor, säger Bo Dalejö, ekonomisk controller i Ljungby kommun

Ni har slagit larm till politikerna att något måste göras, hur allvarligt ser ni på den ekonomiska situationen?

– Den ekonomiska situationen långsiktigt är ju allvarlig, inte bara ganska allvarlig utan allvarlig, säger Bo Dalejö, ekonomisk controller i Ljungby kommun.

2010 gick Ljungby kommun plus med 51 miljoner kronor, men det goda resultatet riskerar att bli ett stort minus i kommunkassan nästa år om inget görs, det har politkerna nu fått veta av tjänstemännen på ekonomienheten.

Det här är ett underskott som måste plockas hem antingen genom stora besparingar eller med en skattehöjning på 80 öre. Eller genom att man plockar in pengarna från dom kommunala bolagen, säger Bo Dalesjö.

Orsaken till att det blivit så här, är bland annat mindre statliga statsbidrag, risk för en minskad befolkning framöver och så kommunens stora planerade investeringar på cirka  750 miljoner kronor dom närmaste åren.

Det här är investeringar som kommunen inte har råd med, utan nu krävs prioriteringar, enligt ekonomichefens förslag till åtgärder av det ekonomiska läget.

– Det är ganska bråttom. Man bör göra något under året inför 2012, säger Bo Dalesjö.

När slog ni larm första gången till politikerna om att det kunde bli så här?

– Det är inget som har uppstått akut över en natt utan att det kunde bli så här har vi egentligen pratat om i något år här, säger Bo Dalesjö.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista