Fängelse för vapenstölden utanför Hamneda

Under onsdagen kom domen mot de fyra män som åtalats för vapenstölden i samband med en militärövning i Hamneda, i slutet av mars.

Den 19-årige värnpliktige från en liten ort i Halland, som först sa att han blivit nedslagen och bestulen på de tre vapnen, men som sen visade sig ligga bakom stölden, dömdes till 8 månaders fängelse. Hans jämnårige kamrat från Ljungby kommun, som hjälpt till att planera stölden, dömdes även han till 8 månaders fängelse.

De andra två inblandade, en 17-åring och 20-åring, även de från Ljungby kommun, dömdes till villkorlig dom och vård inom socialtjänsten.

Det var bara två veckor kvar på militärtjänsten när 19-åringen sent på kvällen den 23:e mars stal de tre automatvapnen. Under rättegången i juni berättade han hur han genom att slå huvudet mot ett träd och rulla sig i snön, skulle få det att se ut som om han blivit rånad. Men polisen blev genast misstänksamma, och dagen efter händelsen erkände han stölden.

Även de tre andra inblandade har erkänt, men att vapnen skulle säljas har alla fyra nekat till. De tre AK-femmorna skulle användas till krigslekar på skjutbanan i närheten av 19-åringens hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".