Patient dog efter behandling på Ljungby lasarett - nu utreder Socialstyrelsen händelsen

En kvinna i 60-årsåldern avled efter att ha behandlats på Ljungby lasarett, och nu ska Socialstyrelsen i Malmö utreda om lasarettet gjorde något fel.

Det var i maj som kvinnan i 60-årsåldern åkte till vårdcentralen i Ljungby efter att ha haft svår huvudvärk i flera dagar. Därifrån remitterades hon till Ljungby lasarett där det gjordes en skiktröntgen av hennes hjärna.

Röntgen visade inga direkta tecken på blödning, men eftersom kvinnan hade haft huvudvärk så länge rekommenderade röntgenläkaren att det skulle tas ett ryggmärgsprov på kvinnan. Ett prov som kan avslöja om det finns någon blödning i hjärnan.

Men den jourhavande läkaren på medicinkliniken i Ljungby tog aldrig något ryggmärgsprov, utan gjorde bedömningen att huvudvärken kom från en muskelsträckning i nacken. Och kvinnan skickades hem.

En vecka senare blir kvinnan medvetslös och förs i ambulans till lasarettet. Läkarna konstaterar att hon drabbats av en stor hjärnblödning och hon läggs in på intensivvårdsavdelningen, men några dagar senare avlider hon.

Chefläkaren på Ljungby lasarett Olle Wihlborg gjorde en Lex Mariaanmälan av händelsen och nu ska Socialstyrelsen i Malmö granska lasarettets behandling av kvinnan.

Och Olle Wihlborg säger till Sveriges Radio Kronoberg att det är viktigt att sådana här händelser utreds ordentligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".