Ungdomar gripna för mordbrand i Braås

Polisen har gripit fyra ungdomar, 14, 15 och 17 år gamla, misstänkta för att ha bränt ner ett hus på Betlehemsvägen i Braås, den 30:e maj i år. Två av ungdomarna har erkänt och mot tre av dom kommer det nu att väckas åtal för mordbrand.

Det gamla huset mittemot skolan hade länge varit omtalat i Braås. Det hade stått övergivet i drygt två år, då de sista hyresgästerna flyttade ut. Efter sig lämnade de en massa skrot på gården, rutorna hade sen slagits sönder och många var upprörda över att det hus som en gång varit så fint nu förfallit helt.

Växjö kommun hade försökt komma åt problemet, men hade svårt att gripa in, och polisen hade sökt kvinnan som äger huset för att få henne att städa, men hade inte lyckats få tag på henne.

Och den 30:e maj brann huset ner till grunden, och nu vet polisen alltså vad som hände den kvällen. Genom tips från ungdomar i Braås har man kunnat gripa en 17-årig pojke, en 14-årig flicka och två 15-åriga flickor.

Den 17-årige pojken och den 14-åriga flickan har erkänt. Pojken har i förhör berättat att dom fyra ungdomarna på kvällen tagit med sig lacknafta blandad med bensin, till huset. Han och den 14-åriga flickan har gått in, hällt ut vätskan på en gammal soffa och tänt på. På frågan varför, har 17-åringen svarat att det var en kul grej att tända eld på det dom kallade ”Tattarhuset”.

De två 15-åriga flickorna har sagt att de varit vid huset på kvällen, men att de inte hjälpt till att tända på. Mot dem och mot den 17-årige pojken kommer det nu att väckas åtal. Den 14-åriga flickan kommer, eftersom hon inte är straffmyndig, nu lämnas över till socialtjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista