Markaryd

Skyttestrid i Timsfors avgörs av miljödomstolen

Den snart tre år långa striden kring bullret från Thimsfors skytteförenings skjutbana, strax norr om Markaryd kommer att avgöras av miljödomstolen.

Föreningen anser att banan måste läggas ner om länsstyrelsens beslut om bland annat tidsbegränsningar för när skjutbanan får användas blir verklighet.

Det är en granne till Thimsfors skytteförenings skjutbana som drivit bullerfrågan sedan 2008. Han ansåg att skytteverksamheten i första hand skulle förbjudas tills vidare på grund av bullret.

Gränser för bullret

Miljö- och byggnämnden i Markaryds kommun beslutade senare om gränser för bullret till 70 dB vid bostadshus och om olika tidsbegränsningar när skytte fick ske och med vilka typer av vapen.

Den klagande grannen och hans sambo tyckte inte att inskränkningarna för skjutverksamheten var tillräckliga utan gick vidare till länsstyrelsen. De båda ansåg bland annat att både skjuttider och ljudnivåer ökat markant, och att den fastställda bullernivån borde sänkas till 65 dB. Enligt dem hade det också uppstått problem med krutrök som spred sig in deras trädgård. Men länsstyrelsen gick på samma linje som miljö- och byggnämnden.

Överklagat

Och nu har alltså skytteföreningen överklagat länsstyrelsebeslutet till miljödomstolen. Föreningen påpekar bland annat att med riktvärdet 70 dB då måste skjutbanan läggas ner för det klarar bara ett fåtal vapen. För äldre skjutbanor borde ett högre riktvärde accepteras i enlighet med naturvårdsverkets råd för buller från skjutbanor anser föreningen.

Vi har varit i kontakt med företrädare för skytteföreningen och med den klagande grannen men ingen av dem vill uttala sig förrän miljödomstolen sagt sitt.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista