Utdrag ur den utredning som gjorts om IT-avdelningen.
VÄXJÖ KOMMUN

Skarp kritik mot IT-chefens konsultinköp

Granskning visar: IT-chef struntade i lagar och regler
1:32 min

Växjö kommuns IT- chef Per Andersson köpte konsulter för flera miljoner - utan att låta andra företag vara med och konkurrera. Det blev dyrt för skattebetalarna och kritiken internt är svidande.

– Vi gjorde det för att komma till ett snabbt resultat, nu efteråt är jag medveten om att det var fel att göra på det viset, säger IT-chefen Per Andersson.

Han rekryterades från IKEA 2008, Växjö kommuns IT-chef Per Andersson.

Hans uppdrag, först, var att fixa intranätet och e-postsystemet i kommunen, men det behövdes betydligt mer än så, och det drogs igång en helrenovering av hela IT-verksamheten för de 1000-tals anställda och skoleleverna i kommunen.

Projektet "Ett IT" föddes, väl förankrat i den politiska ledningen. Ordning och reda, bättre service och utan ökade kostnader för skattebetalarna, var målet.

Men i sin iver att leverera och åstadkomma resultat struntade IT-chefen i lagar och regler, visar vår granskning.

Den viktiga Lagen om offentlig upphandling, som garanterar att alla företag får samma chans att konkurrera om uppdragen och de offentliga pengarna till exempel.

Han anlitade bland annat ett företag han tidigare hade haft affärskontakter med och som han visste kunde leverera. Över två miljoner har det IT-företaget fakturerat kommunen 2009.

Exakt hur många miljoner som gått till felaktigt inköpta konsulter under åren 2008, 2009 och början på 2010 är inte klarlagt, men bara under 2009 rör det sig om drygt 3 miljoner.

När det här uppdagades i kommunhuset, gjordes en intern utredning om vad som pågick på IT-avdelningen och vad konsekvenserna blivit. Utredningen presenterades muntligt i höstas för en begränsad skara politiker och andra berörda, och kritiken mot IT-chefens agerande är svidande på en rad områden.

Det handlar både om ekonomin som gick överstyr, och de dyra felaktigt inhyrda konsulterna, bland annat.

I utredningen konstateras att Ett IT inneburit ökade kostnader för hela kommunens IT-verksamhet.

"Särskilt flagrant framstår den totala avsaknaden av inköp/upphandling i konkurrens och enligt gällande lagar/regler avseende alla konsulter inom Ett IT. Affärsetiska principer och öppen konkurrens har negligerats" Projektets ekonomi har inte varit under kontroll".

IT-chefen Per Andersson kommenterar kritiken så här:

– I stort sett är den berättigad, allting handlade om var man var och vart man ville komma, men hade jag fått backa tillbaka, hade jag naturligtvis handlat upp de här delarna.

Kände du till att du måste följa lagen om offentlig upphandling?

– Självklart kände jag till det och jag gjorde ett fel.

Tänkte du på att du kunde misstänkas för korruption när du gjorde på det här viset?

– Nej då gjorde jag inte det, utan hade bara en målfokusering på det som skulle levereras.

Vad tänker du idag?

– Jag förstår kritiken och det har svidit, men man får lära sig av alla misstag och både jag och Växjö kommun har lärt oss att så här gör man inte, och det har vi rättat till.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".