Inget bidrag för för tidigt påbörjat arbete

En tvist pågår just nu mellan Bo Henriksson från Lagan och länsstyrelsen Kronoberg. Det gäller ett bidrag som Bo Henriksson sökt för att övergå från eluppvärmning till pelletsuppvärmning i sin villa. Ansökan har nu avslagits, trots att länsstyrelsens instruktioner följts.

Bidraget är ett så kallat konverteringsbidrag som infördes för att få fler att byta till alternativa uppvärmningsmetoder i hemmet. Bo Henriksson från Lagan nappade på erbjudandet eftersom att det fanns ett bidrag på 8 000 kronor som kunde sökas.

- Jag frågade om jag kunde påbörja arbetet tidigare och han sa att det gick bra. Jag kunde nämligen skicka in ansökan i efterhand, säger Bo Henriksson.

På ansökningsblanketten står det klart och tydligt att man inte får påbörja arbetet innan länsstyrelsen hanterat ansökan. Men Bo Henriksson hade i ett första skede aldrig fått någon blankett. Han säger att han i ett telefonsamtal med länsstyrelsen istället fått beskedet att påbörja installationen och sen när det fanns pengar i fonden igen ansöka i efterhand.

Men nu, nästan två år efteråt avslår länsstyrelsen hans ansökan eftersom att arbetet påbörjats för tidigt.

Länsstyrelsen är mycket tveksam till att de gett Bo Henriksson beskedet att påbörja arbetet innan ansökan skickats in.

- Jag har svårt att se att vi har lämnat ett sådant besked här. Reglerna är klara och tydliga, säger Lennart Grimsbo, teknisk handläggare på länsstyrelsen.

Boverket ska nu ta ställning i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista