Olika rutiner vid besök hos barnmorskan

Rutinerna för att ta hand om blivande föräldrar är olika beroende på var man bor i sydöstra regionen. Det visar en genomgång som Sveriges Radio gjort.

En genomgång som Sveriges Radio gjort av de fyra landstingen visar att den som blir gravid får göra olika många besök hos en egen barnmorska. Besöken är också olika täta i början av graviditeten.

Kalmar snålast
Kalmar län är snålast i sitt så kallade basprogram. Där erbjuds totalt sju till åtta besök hos barnmorskan. Detta kan jämföras med tio till tolv besök i de övriga landstingen.
– Vi måste ha lite utrymme till extrabesöken som görs vid behov. Därför blir själva basen lite snålare än på andra ställen, säger Lena Brissman som är mödravårdschef i södra Kalmar län.
Dessutom är det också så att de olika landstingen erbjuder olika många besök i början av graviditeten, då det oftast inte händer så mycket medicinskt vid en normal graviditet.

Kronoberg bäst
Bäst på att erbjuda fler tidiga besök är Kronobergs län.
– Det är för att ha en kontinuitet så att det inte går för långt mellan besöken. Främst beror det på psykosociala och inte det medicinska, berättar barnmorskan Karin Lennarts.
I alla fyra landstingen träffar man sin egen barnmorska första gången runt vecka tio. I Kronoberg erbjuds gravida ett andra besök redan vecka 15. Då lyssnar man bland annat på hjärtljudet och svara på frågor.

Lång väntan i Jönköping

I Blekinge dröjer det till andra veckan innan det andra besöket. Gravida i Jönköpings län får vänta ända till vecka 24. Men där har man börjat införa ett gruppbesök i tjugonde veckan för att väntan inte ska bli för lång.
I Kalmar får blivande mammor vänta ända till vecka 25 på det andra mötet. Även där diskuteras det att ändra rutinerna om det finns resurser.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".