Kalmar/Cargotech i Ljungby. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio.
Ljungby

Cargotec bröt inte mot LAS

"Jag är förvånad"
1:46 min

Företaget Cargotec som äger trucktillverkaren Kalmar gjorde inget fel när de själva valde ut vilka som skulle få följa med i flytten till Lidhult 2009. Det konstaterar Arbetsdomstolen i en dom idag.

Idag kom en så kallad mellandom i den över två år gamla tvisten mellan Metallfacket och företaget Cargotec som äger trucktillverkaren Kalmar.

Det var i januari 2009 som Cargotec deklarerade att man ville flytta sitt dotterföretag, trucktillverkaren Kalmars verksamhet från Ljungby till Lidhult. På så sätt skulle företaget spara 20 miljoner kronor per år. Men då företaget ville bestämma vilka av de 175 anställda som skulle få följa med till Lidhult, uppstod en konflikt.

Följde inte turordningsregler  
Facket ansåg nämligen att företaget inte gick efter de överenskomna turordningsreglerna och lät folk med kortare anställningstid, i vissa fall gå före de med längre anställningstid, detta i strid mot Lagen om anställningsskydd, LAS. Företaget i sin tur menade att det handlade om en omplacering och då skulle inte LAS gälla.

IF Metall drog tvisten till arbetsdomstolen som idag kom med sin mellandom. En dom där man efter förhör och granskning av ärendet konstaterar att bolaget inte har åsidosatt turordningsreglerna eller i övrigt "handlat i strid med grunderna för den lagen eller mot god sed på arbetsmarknaden".

Överraskad över dagens dom
Men arbetsdomstolen var inte enig. Två av ledamöterna på arbetstagarsidan tyckte annorlunda och ansåg att Cargotec visst handlat i strid mot lagen.

Agneta Bern som är jurist på LO-TCO Rättsskydd och är en av dem som drivit ärendet, säger till P4 Kronoberg att hon är överraskad av dagens dom.
– Ja, jag är förvånad. Innebörden av domen är att när ett företag väljer att byta lokaler så har man rätt att ta med sig dem arbetstagare som man själva anser mest lämpliga.

Slut på ärendet efter denna dom
Även om det här kallas för en mellandom kommer förmodligen ärendet ta slut i och med den här domen tror Agneta Bern.

– Det kommer förmodligen att bli så att ärendet avslutas med denna mellandom.

– Den här anställningstryggheten som jag tror att de flesta har trott att man har i den här typen av situationer, finns inte efter den här domen, säger juristen Agneta Bern.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".