Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Arne Karlsson bygger nu upp den nya skogen, men det dröjer innan han återigen kan avverka timmer och massaved. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Kronoberg

Skogsägare tappade gnistan efter stormen

"Gudrun har gett mig förändrade arbetsuppgifter"
1:43 min

Många skogsägare har tappat gnistan med minskad motivation att jobba i skogen. Det skriver Skogsstyrelsen i sin slutrapport till regeringen om de sociala och ekonomiska konsekvenserna efter stormen Gudrun.

– Gudrun har gett mig förändrade arbetsuppgifter för resten av livet, säger Arne Karlsson från Stojby som ligger norr om Växjö.

Arne har under sitt liv varit med om två stora stormar, Gudrun 2005 och höststormen 1969. Enligt Skogsstyrelsens slutrapport har motivationen hos de självverksamma minskat kraftigt efter Gudrunstormen.

Lättare när man var ung
Men Arne Karlsson som jobbar heltid i sin egen skog fortsätter även om det ibland känns tungt.

--När man var ung för fyrtio år sedan efter stormen 1969 var man lite piggare och seglade runt med röjmotorsåg. Nu i min ålder är det lite jobbigare. Men det är viktigt att det blir röjt i tid.

Beroende av andra
Skogsstyrelsens avslutande stormrapport som gjorts på uppdrag av regeringen, visar tydligt att skogsägarna efter stormen inte hade klarat upprensningen och planteringen utan hjälp. De var och är till stora delar beroende av att kunna anlita entreprenörer.

I spåren efter stormarna har antalet företag som säljer skogstjänster också ökat kraftigt. Det finns mer att göra i skogen än skogsägarna själva klarar av .
– Vi har nu framför oss ett jättelikt behov av röjning. Det är så stort att skogsägarna inte själva klarar av det. Då måste man anlita annan arbetskraft. Och för att köpa de här tjänsterna måste skogsägarna ha kunskaper om skogsvård, säger Hasse Bengtsson, distriktschef på Skogsstyrelsen i Kronoberg.

Var tryggheten i skogsägarens liv
Skogen var tidigare enligt Skogsstyrelsens rapport tryggheten i många skogsägarens liv, men det har förändrats. Nu vågar skogsägarna exempelvis inte längre spara äldre skog för att ha den som en pensionsförsäkring.

– Av Gudrun har jag lärt mig att man inte ska låta den gamla skogen stå. Den ska avverkas när den är mogen, annars kommer det någon annan och hjälper till att fälla skogen, säger skogsbonden Arne Karlsson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".