Det moderata kommunalrådet i Växjö, Bo Frank, säger att politikerna nu kommer att se till att IT-kostnaderna inte kommer att skena i väg i fortsättningen. Foto: Roger Bergvik/Sveriegs Radio.
Växjö

Frank: Det är kommunchefens ansvar

"Jag känner att vi tagit vårt ansvar"
1:37 min

Det moderata kommunalrådet i Växjö Bo Frank kommenterar nu IT-avdelningen och satsningen Ett IT. Vi har tagit vårt ansvar som politiker, anser Bo Frank.

– Jag och kommunstyrelsen har en allmän granskningsplikt över all kommunal verksamhet, av det skälet har jag tagit initiativ till att vi genomfört en omfattande granskning av IT-verksamheten, så jag känner att vi tagit vårt ansvar.

Vad säger du om uppgifterna om att IT-chefen brutit mot lagar och regler vad gäller upphandling av konsulter för miljontals kronor?
– Det är kommunchefens sak att hantera detta. Det är den arbetsfördelning vi har i kommunen.

Politikerna ska kontrollera kostnader
Bo Frank säger också att politikerna kommer att se till att IT-kostnaderna inte kommer att skena i fortsättningen och återkommer med fler detaljer i budgeten för 2012.
– Jag tror fortfarande att det är riktigt att göra en IT-organisation i kommunen. Risken är annars att vi hade haft en suboptimering av kostnader och kanske på sikt en större kostnadsökning än vad vi kan få med Ett IT.

Växjö kommun har bokförda kostnader för IT-konsulter på drygt 14 miljoner kronor för år 2010.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Nya turer vad gäller Växjö kommuns IT-enhet

IT-chefen Per Andersson. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio

Växjö kommuns IT-chef ifrågasätts nu för ytterligare konsultinköp - i strid mot konkurrensreglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".