Asylboendet i Lagan för ensamkommande flyktingbarn läggs ner den 1 maj. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Ljungby

Asylboende flyttas till Fyren

"Det är en jättebra lösning"
1:21 min

Asylboendet i Lagan för ensamkommande flyktingbarn läggs ner den 1 maj och verksamheten flyttas till Ljungby. Asylboendet ska in i samma byggnad som ungdomsenheten Fyren.

– Jag tycker att det är en jättebra lösning för de här barnen och för boendet. Det blir en kvalitetshöjning för barnen att komma närmare sina fritidsaktiviteter och närmare till skolan, säger Anette Ragnarsson, föreståndare för asylboendet i Lagan.

På asylboendet i Lagan är det 12 ensamkommande flyktingbarn som är inskrivna. Fem av dem har platser på själva boendet och sju bor i lägenheter. Men den 1 maj ska boendet läggas ner och flyttas till Ljungby. Och ett starkt skäl är att Lagan ligger lite för långt ut, säger Anette Ragnarsson.

– Ja, jag tycker det, det är mycket körningar fram och tillbaka till olika aktiviteter. Framförallt får de nära till sina vänner och klasskamrater som bor inne i Ljungby.

Räknar med att kunna spara
Genom att flytta asylboendet från Lagan till samma byggnad som ungdomsenheten Fyren i Ljungby räknar kommunen med att spara cirka 300 000 kronor per år. På Fyren bor ungdomar som av olika skäl inte kan bo hemma, och där erbjuds också behandling för ungdomar och deras familjer. Men att två utsatta grupper nu placeras i samma byggnad, det ser Anette Ragnarsson inga risker med.

– Nej, jag gör inte det. Våra ensamkommande flyktingbarn är en utsatt grupp, men de är ju ändå integrerade ute i samhället och de rör ju sig på alla arenor redan i dag.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".