Rektorn på Braås skola vill ha övervakningskameror efter helgens skadegörelser. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Braås

Rektor vill ha kameror efter vandalisering

"Detta är fruktansvärt tråkigt"
1:31 min

Högstadieskolan i Braås har under helgen utsatts för omfattande skadegörelse. Nu vill rektorn sätta upp övervakningskameror vid skolan så fort som möjligt.

Under helgen har någon krossat ett stort antal fönster i entréhallen till skolan. Även inne i skolan har en glasdörr och en glasmonter krossats. Några elevskåp har också förstörts. Dessutom har någon eller några anlagt en mindre brand vid entrén.

– Jag tycker att detta är fruktansvärt tråkigt när sådana här saker händer och jag är ledsen över att någon har fått för sig att vandalisera skolan, säger Ewa Wånehed, rektor på Braås skola.

Vad innebär detta för er?
– Dels ett rykte som man inte kommer ifrån, att det är väldigt oroligt på skolan med vandalisering och skadegörelse. Men eftersom det nu är lov så är det ju en möjlighet att återställa det till ursprungligt skick hoppas jag.

Vem eller vilka tror du kan ha gjort detta?
– Ingen aning.

Vad kan ni göra för att detta inte ska hända igen?
– Det finns ju ingenting vi kan göra när det händer på helgerna, eftersom vi inte har något vaktbolag på skolan. Jag tycker att det vore en bra idé med kameror på de ställen som vi bedömer är utsatta. Det är Vidingehem som ansvarar för det. Jag hoppas på att det kommer upp inom den närmsta tiden.

Skadegörelsen på skolan utreds nu av polisen, och polisen söker efter vittnen. Ingen har ännu gripits.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".