Kronoberg

Sanering av förorenade områden går allt snabbare

"Vi kommer att klara målet"
1:45 min

De drygt 30 förorenade områden i länet som enligt länsstyrelsen utgör störst risk för människor och miljö ser nu ut att hinna saneras till år 2050, något som också varit målet.

Men för bara några år sedan såg det ut som om det skulle krävas klart längre tid.

– Det ser ut som om vi kommer att klara målet. I dag klarar vi ungefär ett förorenat område om året, så med den takten kommer vi att klara de drygt 30 områden som är prioriterade, säger Leif Karlsson på Länsstyrelsen.

Fått upp farten
Leif Karlsson menar att både Länsstyrelsen och kommunerna fått bättre erfarenhet av den här typen av arbeten, och därmed har de fått upp farten på ett annat sätt för några år sedan.

Leif Karlsson tycker också att år 2050 är ett rimligt mål för att sanera alla områdena med tanke på att det är mycket dyrt med saneringarna och att de tar lång tid.

Glasbruk och sågverk
I Kronobergs län är det många glasbruk med föroreningar av främst arsenik och bly och sågverk med bland annat dioxin och klorfenoler som står för de förorenade områdena, men också en del gamla metallindustrier med olika tungmetaller. Ju längre föroreningarna är kvar i marken desto mer kan de spridas och göra saneringen än dyrare.

Tre förorenade områden i länet står närmast på tur för sanering.
– Det är de tre sågverken i Hjortsberga, Hovmantorp och Lessebo, säger Leif Karlsson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".