1 av 2
"Emma" som mordhotats tidigare har blivit ofredad igen. (Bilden har ingenting med artikeln att göra) Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
2 av 2
Kronobergspolisens informationschef Robert Loeffel. Foto: Sofia Ernerot/Scanpix.
Växjö

Mordhotad kvinna ofredad igen

"Ingen fattar hur rädd jag är"
1:46 min

En ung kvinna i Växjö som tidigare blivit mordhotad, har återigen utsatts för hot. Men polisen har trots vittnen inte gripit den utpekade mannen.

Enligt den senaste och fjärde polisanmälan mot mannen ska han ha ryckt tag och skrikit åt den unga kvinnan, "Emma", i en matvarubutik i Växjö en kväll nyligen. Hon larmade själv polisen och även vid denna händelse fanns ett vittne, men polisen har ändå valt att inte gripa mannen.

– Jag är livrädd och jag vågar inte ens gå till affären, säger Emma som vi har valt att kalla henne. Hon befinner sig i sin lägenhet på ett öppet boende för psykisk funktionsnedsättning i Växjö när vi ringer upp henne.

Började för en månad sedan
Hoten började för drygt en månad sedan från hennes granne på samma boende, enligt polisanmälningarna och vilket även personalen på boendet vittnat om.

Under tiden vi rapporterade om Emmas situation senast, då hon höll sig gömd på hemlig plats, omplacerades mannen till ett annat boende av Växjö kommun.

Känner sig otrygg
Trots omplacering är mannen fortfarande kvar i stan och Emma känner sig otrygg. Hon är besviken på polisen, bland annat för att de valt att inte titta på kameraövervakningen från den kvällen då mannen senast hotade henne i en matvarubutik.
– De tar inte mig på allvar. Efter så här lång tid och så många anmälningar. Jag blir så frustrerad, ledsen och arg, säger hon.

En förundersökning mot mannen pågår mot mannen men på grund av sekretess vill ingen på polisen uttala sig om fallet specifikt.

Varje fall kräver individuell bedömning
Vad Kronobergspolisens informationschef Robert Loeffel dock vill betona är att varje fall kräver sin individuella bedömning och att det inte finns några generella riktlinjer när det uppstår hot- eller våldssituationer.
– Ibland det kan räcka med en polisanmälan och vi håller alltid ett förhör med den drabbade målsägande, vilket kan vara ett första beslutsunderlag. Sedan kan det finnas underlag från andra utredningar sedan tidigare som också kan vara hjälp för vår beslutsfattare, säger Loeffel.
– Det är också extremt viktigt med vittnen och teknisk bevisning.

I Emmas fall har de fyra polisanmälningar som gjorts mot en och samma man inte varit tillräckliga för att han ska gripas misstänkt för något brott.
– Jag tror inte någon fattar riktigt hur rädd jag är, säger Emma.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".