Exporten ökade förra året här i länet. Foto: Bengt O Nordin.
Kronoberg

Kraftig exportökning - Kronoberg i topp

"Vi kan se en tydlig återhämtning"
1:07 min

Sverige är på väg att hämta sig efter den ekonomiska krisen och Kronoberg är ett av de län i landet där utrikeshandeln återhämtat sig som mest.

Varuexporten från Sverige ökade förra året i nästan alla län i landet och bland de största ökningarna stod Kronobergs län för. Där ökade exporten med 29 procent förra året - och det kan man jämföra med 2009 då exporten föll med nästan lika mycket.

Det är bara i Norrbotten och Södermanland som man har haft en större ökning under 2010.

"Många går på högvarv"
I Ljungby, som drabbades hårt av krisen, ser man nu effekterna av återhämtningen på exportmarknaden. Jan Melkersson är näringslivsansvarig på Ljungby kommun.
– Vi kan se en tydlig återhämtning vad det gäller alla exportföretag och många går på högvarv just nu. Man återanställer i ganska hög utsträckning och man har svårt att hitta rätt kompetens.

– Det har skett en förändring sedan lågkonjunkturen. Vissa av de kompetenser som man gjorde sig av med behöver man inte idag eftersom man har ökat kvalitén på tillverkningen och tillverkar på ett annorlunda sätt. Kompetensförsörjning är det framtida problemet, så det har ändrat sig oerhört snabbt, säger Jan Melkersson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".