Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.
Kronoberg

Företag ratar Arbetsförmedlingen

"Färre och färre använder sig av dem"
8:50 min

Allt fler företag väljer bort Arbetsförmedlingen när de ska anställa folk, enligt Svenskt Näringsliv.

Hälften av företagen i Kronoberg har det senaste halvåret använt sig av bemanningsföretag eller sökt på egen hand för att få tag i ny arbetskraft istället för att gå via Arbetsförmedlingen.

– Trenden är att färre företag använder Arbetsförmedlingen. Vi ser mer spontanansökningar, folk knackar på dörren till företag, bemanningsföretag och rekryteringsföretag har fått en större roll och sociala medier är också en metod som ökar när det gäller att hitta ny personal, säger Eilon Fransson, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Fyra av tio företag missnöjda
Rapporten från Svenskt Näringsliv visar att av dem som använder sig av Arbetsförmedlingen är 40 procent inte nöjda med servicen.

– Man tror inte att man kan få den kompetensen via Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen har fått i uppgift att lägga resurser på dem som står långt ifrån arbetsmarknaden, men företagen vill oftast ha de som står arbetsmarknaden nära, förklarar han.

"Privatisera Arbetsförmedlingen"
En lösning är att privatisera Arbetsförmedlingen, tror Eilon Fransson.

– Det är inget misslyckande att företag sköter rekryteringar via egna kanaler eller sociala medier, säger Peter Andersson, chef på Arbetsförmedlingen i Ljungby.

– Den här frågan om att vi hela tiden ska bli bättre och stå i front när det gäller kompetens inom företag som förändras kontinuerligt, det är en viktig fråga för oss, säger han.

Vad skulle du tycka om en privatisering av Arbetsförmedlingen?
– Då skulle jag säga att det redan finns massor av aktörer på den här rekryteringsmarknaden redan idag, förklarar Peter Andersson.

Vad ska ni göra för att fler företag ska rekrytera via er?
– Vi ska vara duktiga på rekrytering. Arbetsförmedlingen ska vara som en levande plats där arbetssökande och företag kan mötas och där vi verkligen kan jobba med matchningen i fokus.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".