Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Påsk

Forskning om äggskal förklarar fågelungars utveckling

"Använder embryot för att bygga upp olika organ"
1:39 min

Ägg och äggskal är inte bara något som är aktuellt i påsktider. För Ola Österström som forskar vid Linnéuniversitetet om äggskal är det något som upptar en stor del av tillvaron.

Han har studerat hur äggskalet är anpassat för att embryot till en fågelunge ska utvecklas på bästa sätt, och då särskilt de knappt synliga små knopparna på äggets insida.

– De här små knopparna som finns på äggskalets insida och består av kalciumkarbonat (CaCO3) använder embryot för att bygga upp olika organ och organsystem. Till exempel är ju skelettet något som behöver mycket kalcium, och embryot använder de här knopparna för att tillgodogöra sig kalcium.

Varierar mellan arter
Ola Österströms forskning har visat att tätheten i antalet knoppar, eller antalet knoppar per ytenhet, varierar mellan olika fågelarter.

För fågelungar som tidigt lämnar boet och därför kräver ett välutvecklat skelett, finns ett samband med antalet knoppar på skalets insida.
– Då har vi visat att de här fåglarna har ett större antal knoppar på äggets insida jämfört med de fågelungar som stannar kvar längre i boet. Deras ägg har färre knoppar.

Har dina rön om äggen gjort att du ändrat uppfattning om ett vanligt påskägg?
– Lite grand faktiskt. Istället för att bara se det som något som är gott i påsktider, så vet jag nu att ägget säger väldigt mycket om fågelungens sätt att utvecklas, säger Ola Österström.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".