Klicka för grafik - reporäntan 20 apr
Sverige

Riksbanken höjer styrräntan

I dag, onsdag, blev beslutet känt att Riksbanken höjer styrräntan. Det blev som förväntat en räntehöjning på 0, 25 procentenheter till 1, 75 procent.

Riksbanken höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 1,75 procent.

Detta är den sjätte räntehöjningen i rad, räknat från 1 juli 2010, och den andra i år.

När Riksbanken inledde sin räntehöjarbana låg reporäntan på rekordlåga 0,25 procent. Då kunde man få ett bostadslån i vilket lånehypotek som helst för 1,5 procent, och kanske lägre till och med.

Riksbanken skriver upp tillväxtutsikterna för i år. Banken räknar nu med att BNP växer med 4,6 procent i år jämfört med tidigare bedömning på 4,4 procent. Nästa år görs i stället en mindre justering nedåt till 2,3 procent från den tidigare prognosen på 2,4 procent.

Riksbanken motiverar den oförändrade räntebanan med förhoppningar om att lönebildningen inte drar i väg:

"En viktig förutsättning för att prognosen för reporäntan inte justeras upp är att den i dag höga KPI-inflationen inte mer påtagligt sätter avtryck i olika aktörers långsiktiga inflationsförväntningar och i lönebildningen", skriver Riksbanken.

Högre ränta ger flera tusenlappar dyrare bolån per månad för många hushåll och indragen köpkraft. Utrymmet för annan konsumtion minskar.

Högre ränta motverkar en bobubbla som egentligen inte finns enligt Riksbankens egen utvärdering.

Högre ränta ger också starkare krona och billigare utlandsresor men sämre resultat för exportföretagen. Indirekt ger högre riksbanksränta också högre inflation.

TT/Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".