(Bilden är tagen i annat sammanhang.) Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Växjö

Dolda brott inte ovanligt

"Alla ska behandlas lika inför lagen"
1:40 min

Det är inte ovanligt att psykiskt funktionsnedsatta kvinnor som blir utsatta för hot eller våld inte blir tagna på allvar, menar Ann Jönsson på Socialstyrelsen. "Man ser det mer som vårdfrågor eller missförhållanden".

– Det finns forskning som visar att man inte riktigt ser den här typen av hot eller våld som finns, till exempel på boenden, som brottsliga handlingar, utan att det snarare ses som vårdfrågor eller missförhållanden, säger Ann Jönsson som är utredare och jobbar med kvinnofridsfrågor på Socialstyrelsen.

– Vilket innebär att kvinnor med någon typ av psykisk funktionsnedsättning riskerar att bli så kallade dolda brottsoffer, fortsätter hon.

En av de kvinnor som känner att hon faller under den gruppen är "Emma", som vi tidigare rapporterat om. För drygt en månad sedan anmälde hon sin granne på samma särskilda boende i Växjö kommun för bland annat mordhot. Personalen var vittnen vid händelsen.

Enligt den senaste och fjärde polisanmälan mot mannen ska han ha ryckt tag och skrikit åt henne i en matvarubutik i Växjö. Även vid denna händelse fanns det ett vittne, men polisen har ändå valt att inte gripa mannen.
– Jag tror ingen fattar riktigt hur rädd jag är, säger Emma.

En förundersökning är inledd i fallet, men ingen vill kommentera just Emmas ärende specifikt på grund av sekretess.

Men att utredningen på något sätt skulle påverkas bara för att inblandade har psykiska besvär avvisas av Kronobergspolisens informationschef Robert Loeffel.
– Alla ska behandlas lika inför lagen.

Om alla verkligen blir det är Ann Jönsson dock inte övertygad om.
– Utan tvekan finns det attityder i samhället som gör att, främst när det handlar om kvinnor med psykiska funktionsnedsättningar, har svårare att bli trodda och få hjälp. Just på grund av den problematik man har.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".