Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Växjö

Projektledare tar till sig matleveranskritik

"Jag tar åt mig av kritiken"
1:29 min

Projektledaren för matleveranserna till skolorna och förskolorna i Växjö kommun beklagar röran och problemen med försenad mat.

– Jag tar åt mig av den kritiken och jag förstår att de tycker att det blivit rörigt för det är stora nya förändringar, säger Maria Persdotter, projektledare för kommunens stora satsning på samordnad varudistribution.

Växjö kommuns stora satsning på samordnade leveranser av varor till kommunens alla enheter, har inte gått smärtfritt när det gäller maten till skolorna och förskolorna. Växjöföretaget Alwex har uppdraget att distribuera maten, och man drog igång i början av april.

Har tagit mycket kritik
Men det har varit stora inkörningsproblem, vilket bland annat fått till följd att mat levererats sent, det har varit rörigt och stressigt för personalen som fått ta smällen av kommunens icke-fungerande omorganisation.
– Det största problemet är att varorna kommer alldeles för sent och framför allt på de små köken, det har jag full respekt och förståelse för. Det går inte att ta emot varor när man gått hem, och de är ju själva också på de här enheterna, säger Maria Persdotter som fått ta emot många synpunkter och kritik från köken.

Förklaringarna till problemen är många, säger hon. Informationsglapp, väldigt stora mängder livsmedel som ska ut och så vidare och så vidare. Men skolorganisationen borde ha förberett sig bättre, tycker Maria Persdotter.
– Vi startade ju processen redan 2009, men då valde speciellt skola- barnomsorg av någon anledning att inte ha med någon från kostorganisationen i projektgruppen, viket är konstigt i efterhand.

Varför valde man inte det? Har Alwex gjort vad man ska göra enligt avtalet?
– Man kan inte skylla på någon, alla har en del i att det är lite rörigt, säger Maria Persdotter.

Vad kan du säga till personalen som upplever att det är stora problem?
– Ha tålamod och fortsätt hör av er till mig med kommenterar och kritik, så vi kan åtgärda.

Förvaltningschefen Thomas Berglund säger att det här måste fungera inom en månad.

Kommer det att göra det?
– Absolut, det fungerar redan mycket bättre och har vi två veckor till på oss innan skol -och barnomsorg bryter samman så definitivt.

VD:n för Alwex, Per Aspengren, som ansvarar för utkörningen, säger att varudistributionen till kommunens alla enheter visade sig bli större och mer komplicerad än vad som bedömdes från början, men att man jobbar hårt tillsammans med kommunen för att komma tillrätta med problemen.
– Förhoppningsvis kommer alla mottagare på de olika enheterna före sommaren uppleva en väsentlig förbättring, säger Per Aspengren.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".