Växjö

Växjö stoppar drogliberal musik

1:22 min

Växjö kommun stoppar hiphopkollektivet Labyrint från att spela på en av fritidsgårdarna på inrådan från polisen.

Anledningen är att det varit mycket narkotika i området och att bandet har just drogliberala texter, enligt Tomas Berglund som är förvaltningschef för skola barn omsorg i Växjö.

– I samband med att missbruksläget i Växjö är ganska allvarligt just nu så gjorde vi bedömningen att det här skulle inte kunna vara lämpligt. I så fall måste vi ha oerhörda resurser och verktyg för att hantera eventuella effekter.

"Att Växjö kommun på uppdrag av polisen inte låter hiphopkollektivet Labyrint uppträda på fritidsgården TC är fel. Det är inte Labyrint som grupp som har gjort att narkotikan har blivit ett samhällsproblem," säger rapparen Carlito, som tillsammans med Labyrint nyligen stoppades i Skärholmen i Stockholm för just sina texter.

– Jag tycker att oavsett vad du som artist sjunger om så har det oftast med verkligheten att göra. Jag tycker att det är fel av samhället att beskylla artisterna för att skapa någonting som redan finns. Artisterna tar upp någonting som redan finns. Och det här problemet som finns bland ungdomar när det gäller narkotika, tror jag knappast Labyrint har skapat. De kanske talar om det och skildrar om det. Jag tror att man börjar i fel ände om man ska börja beskylla musiker för att skapa samhällsproblem.

Lars-Peter Hielle

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista