Socialstyrelsen kritiserar Växjö lasarett för att en patient tvingades till onödigt lidande när en cancerdiagnos onödigt fördröjdes över en månad. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
Växjö

Kritik mot Växjö lasarett

En patient vid Växjö lasarett tvingades till onödigt lidande och dessutom oroades både patienten och hans anhöriga i onödan.

Orsaken var att en diagnos för en manlig cancerpatient fördröjdes med en dryg månad eftersom lasarettet inte gjorde en grundlig utredning, något som socialstyrelsen nu bland annat anser anmärkningsvärt och därför kritiserar.

2006 opererades patienten för gallsten. Då upptäcktes också cancer i gallblåsan. Gallblåsan togs bort och patienten kontrollerades sedan var tredje månad.

Skrevs ut nästa dag
Vintern 2010 sökte sig patienten till akutmottagningen på grund av kraftig smärta som tilltagit de senaste dagarna. Då lades patienten in och flera undersökningar gjordes. Nästa dag skrevs han ut med smärtstillande tabletter.

Några veckor senare hade patienten dagliga svåra smärtor och kraftigt illamående, enligt den anhöriges anmälan.

Sökte till Lund
Därefter ska han i desperation ha sökt akut till sjukhuset i Lund och där blivit inlagd, enligt den anhöriges anmälan.

Undersökningar i Lund visade senare på cancer. Patienten flyttades till Växjö, men avled knappt två månader senare.

Socialstyrelsen anser att värdena från undersökningarna vintern 2010 tillsammans med patientens tilltagande smärta borde ha lett till en grundlig utredning. Att så inte gjordes är inte acceptabelt och måste kritiseras, anser socialstyrelsen.

Att den rätta diagnosen fördröjdes en dryg månad på grund av detta har dock inte påverkat patientens möjligheter att överleva sjukdomen, anser socialstyrelsen.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".