Wasaskolan i Tingsryd. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.
Tingsryd

Wasaskolans framtid utreds

"Det är väldigt oroväckande"
1:29 min

Bara 59 elever har sökt till gymnasieprogrammen på Wasaskolan i Tingsryd till hösten. Nu riskerar samtliga program att inte starta i augusti.

Men inget är bestämt ännu, betonar Lena Rundqvist (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Nu ska partigrupperna diskutera skolans framtid och ta ett beslut om några veckor om det blir nedläggning eller inte.

Men det är djupt bekymmersamt att Tingsrydsungdomarna sviker Wasaskolan, säger Lena Rundqvist.

– Det är oroväckande att man inte ser skolan på hemmaplan, men jag kan förstå eleverna också, många känner att de behöver få nya kompisar, säger hon.

Skolan erbjuder flera yrkesföreberedande och teoretiska program, men med bara 59 sökande sammanlagt och minskande elevkullar, är skolans framtid osäker.

Bara var femte har sökt
– Något måste göras, det är helt uppenbart när man ser elevkullarna som minskar, vi har inte råd i längden att ha en gymnasieskola, i år är det 21 procent av årskurs 9 som söker.

På ett extra sammanträde i går beslutade barn- och utbildningsnämnden att MBL-förhandlingar ska inledas om att kanske lägga ner utbildningarna till hösten. Men det innebär inte att det blir så, det är viktigt att betona, säger Lena Rundqvist.

Fram till den 15 maj har eleverna nämligen möjlighet att ändra sina gymnasieval och först därefter, den 18 maj fattar politikerna beslut.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".