Eva Carlsson, rektor Wasaskolan i Tingsryd. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio.
Tingsryd

Rektor efterlyser mer långsiktighet

"Många behöver en liten skola"
1:20 min

Tingsryds gymnasieskola, Wasaskolans framtid diskuteras just nu i kommunen. Barn- och utbildningsnämnden ser över möjligheterna att inte låta några nya klasser starta till hösten.

Och skolans rektor Eva Carlsson håller med om att någonting måste göras, men inte fullt så här drastiskt.

– Jag tycker inte att det är bra att man kommer med ett beslut som egentligen inte är ett beslut innan 18 maj. Man skulle ha kommit med det långt tidigare i så fall. De elever som har sökt hit mår mycket dåligt. Vi har haft många samtal här idag med föräldrar och blivande elever. Det är en mycket ledsam stämning just nu.

Ser ingen anledning att stoppa intaget
I år har 59 niondeklassare sökt sig till Wasaskolan och det har varit runt 60 elever de senaste åren. Därför ser inte Eva Carlsson någon anledning till att stoppa intaget just i år, utan efterlyser istället en långsiktig plan för Wasaskolans framtid.

Att fatta beslut om att inte ta in några nya elever till hösten skulle drabba eleverna i onödan, menar hon.

– Vi har ett stort antal elever som behöver ha en liten skola och som vi klarar av på ett väldigt bra sätt och ger det dem behöver, något som man kanske inte kan få på en större skola.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".