1 av 5
Sofie Widlund från IFK Växjö har arrangerat Vårruset lokalt i 22 år. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
2 av 5
5 200 tjejer och kvinnor kommer springa Vårruset ikväll. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
3 av 5
Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
4 av 5
På Strandbjörket i Växjö pågår förberedelserna för fullt inför kvällens 4,7 km långa Vårrus. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
5 av 5
Strandbjörket i Växjö. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
Växjö

"Vårruset behöver förnyas"

"Vi måste jobba på att inte tappa för mycket"
1:23 min

Klockan sju i kväll går startskottet för cirka 5 200 tjejer och kvinnor i Vårruset runt Växjösjön. Men det minskade antalet deltagare gör att det nog är dags för Vårruset att förnya sig, menar arrangören.

– Hela Vårruset-organisationen måste nog jobba för att inte tappa för mycket. Jag tror att man fortfarande ska hålla fast vid att det är ett lopp för bara tjejer, men kanske hitta lite nya grejer för att både locka tillbaka gamla deltagare och locka nya, så att det känns lite intressant igen, säger Sofie Widlund från IFK Växjö som arrangerat loppet lokalt i 22 år.

I ett blåsigt och kylslaget, men ljusgrönt Strandbjörket i Växjö pågår förberedelserna för fullt inför kvällens 4,7 km långa Vårrus. Det byggs och det fixas.

Upplägget är som det brukar vara, ett lopp utan tidtagning, med picknick och medaljer till alla. Men det kan bli förändringar i konceptet så småningom, spekulerar Sofie Widlund.

– I Västerås till exempel testar de att ha tidtagning på alla tjejer i år. Vi testar i någon stad först och så får man se om det är fler som hakar på.

Det är kallt och blåsigt, hur blir det med picknicken i kväll tror du?

– Eftersom det var både snö och hagel i går så känns det som att allt som inte är snö är positivt.

Termobyxor kanske?

– Ja, det är nog inte fel, termobyxor och långkalsonger! Tjejerna som ska springa hoppas man ju blir varma utmed vägen, men efteråt kan det nog vara bra med dubbla lager.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".