Rattfulla yrkesförare är ett växande problem

Allt fler yrkesförare kör rattfulla och det oroar Transportarbetareförbundet.

I Kronobergs län har det hittills varit ett par rattfylleriärenden i år. Och sett över hela södra regionen så märker Transport av en viss ökning av antalet anmälningar.

Men det som är mest allvarligt är det stora mörkertalet bland förare som kör fulla, säger Mikael Listerud, som är ombudsman på Transport i Kalmar.

Mikael Listerud säger att framförallt företagen själva borde ta tag i problemet med rattonykterhet, genom att informera förarna om vad som händer när någon ertappas och vilka som drabbas av det. Men idag är det vanligt att arbetsgivare och den anställde kommer överens om att den rattfulle föraren slutar på egen begäran.

Facket kommer bara in i bilden om en arbetsgivare hör av sig, och då kan det hända att man gör upp en rehabiliteringsplan. Men det är många som aldrig får chans till rehabilitering, och det tycker Mikael Listerud är mycket allvarligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".