1 av 2
Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
2 av 2
EU-parlamentet i Bryssel. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Kronoberg

Eu-krav på vattenbesparing kan bli dyrt

"Man måste ha ett anpassat regelsystem"
1:55 min

Eu:s planer på att tvinga hushållen att spara vatten, enligt uppgift upp till 30 procent, kan bli en dyr historia för de svenska hushållen.

Eu vill ha gemensamma regler och det är förhållandena i de nederbördsfattiga länderna som kan bli vägledare för de nya reglerna. För Sveriges del kan det här bli helt fel, säger Hans Bäckman på kommunernas intresseorganisation Svenskt Vatten.

– Det är uppenbart att det är brist på vatten i delar av Europa.

Ett regelverk som är anpassat för länder med vattenbrist kan bli en dyr historia för vattenrika Sveriges hushåll och kommuner. Det kan inom två år komma Eu-krav på att hushållen måste investera i vattensparande teknik, nya toaletter, vattenkranar och duschmunstycken. Det kan enligt den tyska tidningen Die Welt innebära en investering på 4 000 kronor per hushåll.

Kan bli dyrt för kommunerna
Kommer dessutom krav på att de svenska kommunerna ska minska läckaget i vattenledningssystemet kan det bli dyrt för Sveriges kommuner.

Idag försvinner mellan 10 och 15 procent av vattnet ut i små hål som det enligt Hans Bäckman inte är ekonomiskt försvarbart att leta upp och täta. Det skulle kosta flera hundra miljarder.

– Vi är bekymrade över om man sätter generella, trubbiga krav i Bryssel som inte är relevanta i Sverige. Det blir ju inte mindre vattenbrist i södra Europa för att Sverige sparar på vatten. Och det skulle inte bli mindre halt på våra vintervägar om vi skulle tvinga Malta att köra med dubbdäck. Så det är det sunda förnuftet som vi måste värna om.

Hur långt fram ligger då de här planerna för nya regler när det gäller vattenhushållningen i Eu?

– Vi följer den här frågan noga och vi har nosat upp den tidigt. Men nu är det inget förslag än. Vi kommer att fortsätta informera regeringskansliet när vi ser att det blir ett färdigt förslag och när vi ser hur det kommer att se ut.

Är ni oroliga att det kommer gå fel och i så fall slå hårt mot svenska konsumenter?

– Vi ska se till att det inte blir så. Vissa frågeställningar är relevanta för vissa delar av Europa och inte i andra. Då måste man ha ett anpassat regelsystem.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".