NTF har genomfört en undersökning kring hjälmanvändandet bland mopedister som visar att drygt 9 av 10 har hjälmen rätt fastsatt när de kör moped. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Kronoberg

Hjälm är huvudsak för mopedister

Första undersökningen någonsin
1:46 min

Nästan alla som kör moped använder hjälm men en del har den inte rätt fastsatt. Det visar NTF:s undersökning.

NTF har nu genomfört den första undersökning som någonsin gjorts kring hjälmanvändadet bland mopedister i Sverige. Nästan 1 300 mopedister och drygt 9 av 10 hade en rätt fastsatt hjälm.

Trots att lagen om hjälm för att få köra moped funnits i drygt 30 år har inte användandet undersökts förrän nu. Gissningen att 90 procent använder mopedhjälm visade sig slå in med råge. Allra duktigast är flickorna.

I topp ligger mopedisterna i Värmland och Gotland med ett nästan 100-procentigt hjälmanvändande. I botten finns Västerbotten.

Felaktig hjälm i hälften av dödsolyckorna

Mopedintresset ökade kraftigt i mitten av 2000-talet med EU-mopedens intåg. Samtidigt ökade antalet allvarliga olyckor. Varje har har drygt 300 mopedister skadats allvarligt och ett tiotal har dött per år.

– Den skara som inte använder hjälm står för en väldigt stor andel av de allvarliga olyckorna. I hälften av alla dödsolyckor på moped har inte hjälm använts på rätt sätt, säger NTF:s projektledare Henrik Johansson.

Utbildningen gav resultat

Hösten 2009 infördes krav på utbildning och körkort för nya mopedägare vilket givit resultat menar Henrik Johansson. Olyckstalen gick ner kraftigt under 2010 men samtidigt minskade nyförsäljningen. Ändå finns i dag drygt en kvarts miljon mopeder i Sverige.

Resultatet av den nya undersökningen av mopedisters beteende, där även hastigheter studerats, kommer att användas i en massiv informationskampanj på skolorna under hösten.

Janne Rindstig
janne.rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".