Agneta Sjöström, fackligt skyddsombud på Norregårdskolan. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Växjö

Privatisering kan slå sönder fungerande organisation

"Kommer leda till fler sjukskrivningar"
1:40 min

Planerna på att privatisera lokalvården på skolorna i Växjö kommun sprider oro bland skolornas servicepersonal som både städar och jobbar med skolmåltiderna.

– För att ge kvinnor som bara jobbade deltid chansen till heltidstjänst infördes för 20 årsen systemet med kombinationstjänster. Det gjordes i full enighet mellan facket och kommunledningen. Nu vill den borgerliga kommunledningen slå sönder ett fungerade system med arbetsrotation, säger Agneta Sjöström, fackligt skyddsombud på Norregårdskolan.

Ännu har inga beslut fattats om hur mycket städning vid Växjöskolorna som ska läggas ut på entreprenad, men ordföranden i Skol- och barnomsorgsnämnden, folkpartisten Patrik Svensson, tror att kommunen kan tjäna upp till 8 miljoner på att anlita städentreprenörer.

– Jag har inte sett några kalkyler som visar att kommunen skulle tjäna på en omläggning. Nu slår man sönder en väl fungerande organisation. Det kommer att leda till fler sjukskrivningar och förslitningsskador, säger socialdemokraten Martin Edberg som är vice ordförande i Skol- och barnomsorgsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".