Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Kronoberg

Klimatförändringar orsaken till allt fler allergier

Malgorzata Zietara: "Pollenallergi är förenat med klimatförändringar"
1:34 min

Var fjärde svensk är allergisk och för varje år som går blir det bara fler och fler. Orsaken till att många nu får röda ögon, kliande näsor och nysattacker är globala, enligt allergiläkaren Malgorzata Zietara på Blekingesjukhuset.

– Det är förenat med klimatförändringar. Om pollensäsongen startar tidigt, betyder det att det är varmare och ju varmare det är desto mer omfattande blir blomningen och lövsprickningen. Det gör att halterna av allergiframkallande ämnen ökar och människor drabbads då i större utsträckning och får mer besvär, säger hon. 

Pälsdjursallergi ökar
Vid den här tiden på året råder det högtryck på Allergimottagningen på Blekingesjukhuset.

Under en treårsperiod har Malgorzata Zietara observerat att fler och fler söker hjälp för att de tror att de har utvecklat allergi mot pälsdjur, så som hästar, hundar och katter.

Den ökningen beror bland annat på att det finns mer allergiframkallande ämnen i offentliga miljöer, som i skolor och på arbetsplatser. Den ökade mängden i det här fallet kommer främst från hemmen.

Vardagen påverkas
I grund och botten krävs det att en person bär på en ärftlighet för att kunna utveckla någon form av allergi. Men om personen sedan får allergi eller inte, beror på betydligt fler faktorer.

Det märks i vardagen att det är allt vanligare med allergier.

– Det blir svårt för barnen när de till exempel ska gå på barnkalas. Barnen kan inte äta den mat som bjuds och det blir också svårare att gå på restaurang och så vidare, säger Charlotta Bjarke.

Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".