Foto: Jessica Gow/Fredrik Sandberg/Scanpix.
Kronoberg

Löneklyftorna ökar

"Inte alla som tjänar väldigt bra här"
1:54 min

De rikaste har blivit rikare, medan de fattiga har fått mindre pengar att röra sig med. Och din adress säger hur mycket du tjänar. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

Det är ekoredaktionen som har gjort kartläggningen i hela landet  och mönstret stämmer även in på Kronobergs län.

– Jag tror att det är lite blandat som bor här. Det tror jag påverkar lite. Det är många som är fattiga, vilket är hemskt. Att folk inte har pengar så att de klarar sig, säger Yvonne Makhlouf som bor på Sommarvägen i Växjö.

De bäst avlönade bor i postnummerområde 352 36 i Växjö, d.v.s. i stadsdelen Väster. Där var medianinkomsten 2009 högst i länet: 322 775 kronor om året. Och invånarna har fått en löneökning på 31% sedan 1999.

Karin Andersson bor på en av de gatorna, men hon tillhör inte dem som fått en löneökning på 31 %.

– Det är inte alla som tjänar väldigt bra här. Jag tillhör dem som inte tjänar speciellt mycket. Jag är sjuksköterska.

Thomas Lindh är Nationalekonom på Linnéuniversitetet. Han säger att det behövs förändringar i välfärden för att komma åt problemen med de ökade inkomstklyftorna.

– Man kan ha lite mer generösa A-kassor och ersättningsnivåer i olika sjukförsäkringar.

Helt annorlunda ser det ut några hundra meter därifrån, i Dalbo med postnummer 352 37. Där har inkomsterna i stället minskat sedan 1999. Då tjänade genomsnittsinvånaren 125 469 kronor om året, men 2009 hade inkomsten minskat till 121 844 kronor. Minus 3 %.

Kartläggningen har gjorts genom att ekoredaktionen har tittat på genomsnittsinkomsten för människor inom ett speciellt postnummerområde.

I topp ligger alltså de som bor i villorna i postnummerområde 352 36, bl a Ulriksbergspromenaden, Viktor Rydbergsgatan, Wieselgrensgatan och Blendavägen.

Men inte långt efter kommer postnummerområde 342 35 i Älmhult, med en genomsnittsinkomst på 320 300:- och en löneökning sedan 1999 i samma storlek som de mest välavlönade i Växjö: 30 %.

Allra lägst är inkomsterna i adresser med postnummer 352 52: bara 28913 kronor om året. Förklaringen är enkel. Det är studentområdet på Teleborg.

Vill du veta vad dina grannar tjänar? Klicka på någon av filerna och bläddra fram till rätt postnummerområde!

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".