Kronoberg

Misskötte stort antal katter i källaren

Efter att ha fått in två anmälningar om misstänkt vanvård av katter, gjorde länsstyrelsen ett besök på en fastighet i norra Kronobergs län. De möttes av en förfärlig syn.

I husets källare bodde ett stort antal katter utan någon som helst tillgång till dagsljus. Det gick inte att räkna katterna för länsstyrelsen kunde bara orientera sig med hjälp av kamerans blixtar.

Det var fullt med avföring på golvet. Kattlådan var överfull. Ägarna hade heller ingen aning om hur många katter de hade. Katterna var inte steriliserade, vilket betyder att de kan få upp till två inavlade kullar per år.

Mannen i huset är rullstolsburen och kan inte sköta om katterna, utan hänvisar till sin fru. Hon menade vid länsstyrelsens besök att katterna mådde bra och att det var bara hon som inte orkat städa den senaste tiden.

Länsstyrelsen i Kronoberg har beslutat att utrymmet där katterna vistas måste städas omedelbart och att paret får ha högst fem vuxna katter på försök.

Visar det sig att vanvården fortsätter kommer katterna att omhändertas.

Agneta Gustavsson
agneta.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".