1 av 2
Deltagarna fick blanda och kombinera ihop sina egna sallader. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio.
2 av 2
- I Somalien har vi aldrig salladsbuffé på detta sättet, berättade Jamal Abdu Nur som var på Tallgården under matträffen. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio.
Växjö

Nyttig mat på Tallgården under hälsovecka

"Många som inte vill prata om mat"
1:32 min

Personer från olika länder och kulturer samlades på Arabys Tallgården igår för att äta, diskutera och berätta sina erfarenheter av nyttig mat, i samband med folkhälsoinstitutets nationella hälsovecka.

Palsternacka, rotkål och selleri var några av de nyttigheter som fanns uppdukade på salladsbordet på Arabys Tallgården och som var helt nya smakupplevelser för några av deltagarna. Tanken var att inspirera till nya salladsrecept.

-- Jag har inte smakat alla grönsaker här, för de finns inte i mitt hemland. Det var mycket som var nytt, exempelivis selleri och palsternacka säger Jamal Abdi Nur som kommer från Somalia.

Matträffen på Tallgården är en av ala de aktiviteter som genomförs när statens folkhälsoinstitut har sin uppmärksamhetsvecka för kost och motion runt om i landet, "Ett friskare Sverige".

Till efterrätt bjöds det på fruktsallad och under måltiden diskuterades hur man ser på nyttigheter i olika länder, som Somalia, Chile, Argentina, Bosnien och Sverige.

Att diskutera nyttig kost kan vara ett känsligt ämne, säger Guillermo Cariz som jobbar på Tallgården och som håller i matträffen.

– Det är många som inte vill prata om mat eftersom de då kan känna sig kränkta och utpekade, så man måste vara försiktig när man tar upp ämnet mat.

Det är för andra året i rad som Statens folkhälsoinstitut håller har det nationella kampanjveckan "Ett friskare Sverige". Runt om i landet arrangeras konkreta aktiviteter för att belysa vikten av goda matvanor och även fysisk aktivitet.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".