Lammhult

Tveksamt om privat vårdcentral kan starta

1:39 min

I eftermiddag träffas landstinget och vårdbolaget Smålandshälsan och då avgörs om det blir någon privat vårdcentral i Lammhult eller inte.

Men mycket tyder nu på att det inte blir det eftersom få Lammhultsbor har listat sig hos Smålandshälsan.

– Vi driver en vårdcentral i Lammhult i dag, vi har gjort det i många år och jag kan inte se att det blir någon förändring i så fall, utan då fortsätter vi driva en vårdcentral i Lammhult, säger Eva Alteborg, chef för landstingets primärvårds- och rehabcentrum.

I vintras ansökte det privata vårdbolaget Smålandshälsan om att få starta en privat vårdcentral i Lammhult och man garanterade att ha läkare på plats. De två läkarna bakom vårdbolaget jobbar nu också som hyrläkare åt landstinget i Lammhult.

Men så sent som i torsdags var det 690 personer som hade listat sig för den nya privata vårdcentralen i Lammhult, och det är knappt hälften av vad som behövs för att vårdcentralen ska kunna starta, enligt vårdbolaget Smålandshälsan.

Martin Myrskog är ansvarig för vårdvalet inom landstinget Kronoberg.

– Det är ju inget jag kan värdera i dag utan det är ju upp till de som vill starta vårdcentralen att göra den bedömning om det finns ett tillräckligt underlag för att starta eller inte, säger han.

Träffas för en sista avstämning
I eftermiddag träffar Martin Myrskog företrädare för Smålandshälsan till en sista avstämning. Och mycket tyder nu alltså på att det inte blir någon privat vårdcentral i Lammhult.

Och frågan är om landstinget i så fall kan garantera att det kommer att finnas läkare i Lammhult även framöver.

– Vi garanterar att det finns läkarkompetens att tillgå och att man kan få vård, men inte att det finns det varje timme på dygnet i Lammhult. Sådana garantier lämnar jag ingenstans för vi jobbar mycket med samverkan och försöker använda våra resurser på rätt sätt.

– Vi har ju varit beroende av hyrläkare och vikarier i Lammhult innan och kommer kanske att vara det i fortsättningen också, även om jag hoppas på en annan lösning, säger Eva Alteborg.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se