Växjö

Uppmärksammat våldtäktsfall i Växjö tingsrätt i dag

1:26 min

Det har gått nästan två år efter det uppmärksammade fallet där en 35-årig man misstänkts för våldtäkt och grov misshandel av en kvinna i Hovmantorp, bland annat ska mannen ha fört in skaftet på en grillgaffel i kvinnan.

Efter att rättegången flera gånger ställts in, blev det i dag till sist rättegång bakom stängda dörrar i Växjö tingsrätt. Och denna väntan har varit svår för kvinnan, säger Björn Lindmar, målsägandebiträde.

– Det har inneburit ett lidande på så sätt att behöva gå och vänta. Man förbereder sig inför en rättegång. Nu gick det ju lång tid innan vi skulle ha den första rättegången och då ska man friska upp någonting som man helst vill förtränga och skjuta ifrån sig.

35-åringen ska också vid våldtäktstillfället ha sparkat och slagit kvinnan i huvudet och på kroppen. Mannen dömdes 1994 till sju års fängelse för att ha mördat en 78-årig kvinna i Ängelholm genom att hugga henne med en sax.

En rättspsykiatrisk undersökning visade då att han inte led av någon allvarlig psykisk störning. Det har varit en hel del kritik mot den segdragna handläggningen och mot att 35-åringen inte häktades direkt efter brottet.

Men när nu rättegången till sist blivit av är Björn Lindmar övertygad om utgången.

– Enligt min mening är det inte någon tvekan att han kommer att dömas för våldtäkt.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se