Växjö

Morddömd släppt ur häktet

1:37 min

Den 31-årige man från Växjö som av Växjö tingsrätt dömts till 12 års fängelse för att ha knivmördat en 30-årig man på Kringelvägen i Växjö har släppts ur häktet i väntan på dom i Göta hovrätt.

– Jag förväntar mig att det blir en friande dom i hovrätten när den kommer den 25 maj, säger 31-åringens advokat Henrik Zethraeus.

Vad säger din klient om det här?

– Jag pratade med honom i går och han har kommit hem till Växjö nu. Och han är glad och lättad över det här beslutet.

Det var natten till den 11 september förra året som en 30-årig man knivhöggs så illa på en efterfest på Kringelvägen i Växjö att han senare avled. Därefter följde flera turer i utredningen och så småningom häktades den 31-årige mannen för mord.

I februari dömdes han av Växjö tingsrätt till 12 års fängelse för mordet, men han har hela tiden nekat till anklagelserna och överklagade domen till hovrätten. Och efter hovrättsförhandlingen, som avslutades i går, beslutade rätten att släppa honom ur häktet.

– Det är en bedömningssak när det är den här typen av mål och det inte är full bevisning utan mycket indicier och då tolkar man det på olika sätt. Tingsrätten har tolkat det på ett sätt och hovrätten kommer väl antagligen att tolka det på annat sätt.

Åklagaren Anna-Karin von Schoultz säger till P4 Kronoberg att hon är mycket besviken och att det här talar för att hovrätten inte fastställer tingsrättens dom utan ogillar åtalet.

Domen i hovrätten meddelas den 25 maj, och en friande dom innebär inte bara att mordet på Kringelvägen är ouppklarat, utan också att 31-åringen kommer att kräva ett rejält skadestånd.

– Det kan jag tänka mig eftersom han suttit frihetsberövad i tio månader, säger Henrik Zethraeus.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se