Älmhult

Ingen farlig miljöpåverkan av Stena Aluminium

0:42 min

Stena Aluminium har inte någon farlig miljöpåverkan på vare sig luft eller vatten i Älmhultsområdet, det visar de mätningar som Älmhults kommun och Stena Aluminium presenterade idag.

Ett lättande besked, tycker Bertil Gustavsson som bor nära fabriken och som satt med och lyssnade när resultaten presenterades i Älmhults kommunhus.

– Jag trodde att det skulle vara sämre än det var så jag är väldigt nöjd. Det är positivt för kommunen. Vattnet är ofarligt att dricka och det är ju bra.

Både tjänstemän, politiker och allmänheten fanns på plats i Älmhults kommunhus när det var dags att presentera de olika luft, vatten och dioxin-mätningar som gjorts i närområdet under året.

Det var i samband med att Stena Aluminium fick grönt ljus från länsstyrelsen om att utöka sin verksamhet från att återvinna 50 000 ton aluminium till 90 000 ton per år som det, efter krav från allmänheten, bestämdes att fler mätningar skulle göras på fabrikens utsläpp.

Tre olika kontroller och mätningar
IVL Svenska miljöinstitutet har under året gjort luftprovtagningar vid Linnéskolamn, i Killeberg samt vid torget i Älmhult mellan vecka 44 och 50. Ingen av de uppmätta halterna överskred några farliga värden. IVL gjorde även dioxinprovtagning på fyra platser vid sjön Möckeln de konstaterade att värderna där också var normala och att det därmed inte är någon hälsorisk att äta fisken i sjön.

Resultatet från den tredje mätningen, Älmhult kommuns vattenkontroll, var inte heller av anmärkningsvärd karaktär.

Stanken fortfarande frågetecken
Även om det var lugnande besked så fanns det fortfarande många frågetecken kvar bland dom åhörare som fanns på plats.

- Det luktar fortfarande och det ska ju inte vara farligt men det skulle vara intressant och veta vad lukten innehåller. Jag fick ingen klarhet i det idag, säger Bertil Gustavsson.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se