Älmhult

Fler sökande än tidigare till Haganässkolan

1:21 min

Haganässkolan i Älmhult går mot strömmen och har fler sökande till höstens gymnasieprogram i år jämfört med tidigare. Samtliga 13 program startar troligen till hösten.

– Vi har ökat antalet sökande både från hemkommunen och grannkommuner, så det känns bra, säger Ronnie Ekdahl marknads och informationssamordnare på Haganässkolan.

Flera kommuner i länet har stora bekymmer med att fylla sina gymnasieplatser. I Tingsryd hotas starten av flera program till hösten, även i Ljungby brottas skolan med att fylla vissa utbildningar inför höstterminen.

Försöker locka elever
Sista dagen för ungdomarna att slutgiltigt välja utbildning, är om några dagar, och skolorna försöker nu i det sista att marknadsföra sig och locka elever.

I Tingsryd sviker hemma-ungdomarna sin kommunala gymnasieskola. Bara runt 20 procent sökte i första hand till Wasaskolan. I Älmhult är det precis tvärtom, runt 77 procent av niondeklassarna i Älmhults kommun har valt Haganässkolan, redan innan omvalsperioden började.

– Det är mycket bättre än förra året till exempel, säger Ronnie Ekdahl.

Samtliga 13 program på Haganässkolan kommer att starta till hösten, och när det gäller vård - och omsorgsprogrammet, som har få sökande, så föreslås ändå det programmet att ta in nya elever till hösten, säger Ronnie Ekdahl.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se