Kronoberg

Spårar vilt med hjälp av avföring

1:53 min

Att spåra vilt med hjälp av avföring är mycket ovanligt i Kronobergs län, men vanligare i våra grannlän. En som håller på med denna ovanliga syssla här i länet är markägaren och jägaren Evert Frisk.

– Det man tittar lite på är konsistensen, det är så man avgör om det är färsk avföring som man kan föra in i statistiken, säger Evert frisk.

Evert Frisk har sina marker i de djupa skogarna utanför Lenhovda. Det är en vacker försommardag när han är ute och letar efter avföring. En kvadratkilometer är det som ska sökas av till fots i skogsterräng. Och ibland är det svårt att se bajset på marken bland all grönska som kommit senaste tiden.

Men Evert Frisk är övertygad om att det är viktigt att dokumentera allt vi hittar.

– Det är stor hjälp i arbetet med att reda ut vilken viltstam vi har i form av klövdjur, alltså rådjur och älg och så, för att få ett underlag och ge jägare den tilldelning de får att skjuta på hösten.

Varför tror du man gör det här i grannlänen oftare än i Kronoberg?

– Man har varit klokare i Jönköpings län med att ställa det som krav när det gäller jägarorganistationer, att få ett mer statistiskt riktigt underlag för att kunna dela ut rätt antal älgar till de olika jaktlagen.

Det är här första året som Evert undersökt avföringen i sin skog och tack vara denna ovanliga inventering har han blivit mer engagerad i det som sker i hans skog.

– Det väcker mer intresse, man blir engagerad, frivilligt såklart, men jag tycker att som markägare har man ett ansvar.

Peter Bressler
peter.bressler@sr.se