Det dammar om Daniel Svenssons fält där han och Lina Pettersson undersöker hur långt ner de måste gräva för att få fram fukt. Foto: Tomas Lindberg
Kronoberg

Torkan påverkar vallskörden

"Det har varit alldeles för lite vatten"
1:29 min

Lantbrukarna längtar efter regn. Uteblir regnet är risken stor att årets första vallskörd med gräs till djuren kanske bara blir hälften av normalskörd.

– Det ser segt ut, det har varit kallt ett tag och sedan alldeles för torrt. Jag längtar efter regn, säger Daniel Svensson, mjölkbonde i Kånna, söder om Ljungby.

Det har kommit alldeles för lite regn i norra europa. Jordbrukarna i norra Tyskland, Danmark, södra Sverige och Kronoberg är oroliga.

Daniel Svensson har ganska sandiga jordar. Idag har han besök av Lina Pettersson från Hushållningssällskapet, som hjälper lantbrukare med rådgivning. När de undersöker hans fält får de gräva mer än en halv decimeter för att hitta fukt i jorden. Daniel Svensson har sått vårvete på de fälten.

– Den börjar bli gulgrön, ett tecken på att den inte får tag i vare sig vatten eller växtnäring, säger Lina Pettersson.

Om det mot förmodan inte skulle komma regn nu, vad händer då?

– Det kommer påverka skörden. Den klarar inte att producera några spannmålskärnor, säger hon.

Det blir alltså ingen produktion på det här fältet?

– Nej just det. Det påverkar produktion av vinterfodret.

Tomas Lindberg

tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".