Växjö

2 miljoner i skadestånd

1:34 min

Sammanlagt 2 miljoner kronor i skadestånd blir straffet för en 22-åriga man från Växjö som tillsammans med en 30-årig man från Degerfors olagligt sålt koder från olika betal-TV-bolag till privatpersoner.

De båda männen döms för brott mot avkodningslagen av Växjö Tingsrätt. Den 22-åriga Växjökillen döms även till 100 timmars samhällstjänst och den 30-åriga mannen från Degerfors till att betala 25 000 kronor i skadestånd till TV-bolagen och sammanlagt 8000 kronor i dagsböter.

226 personer tog del av koderna
Det var under 2009 och 2010 som de två männen enligt åtalet ägnat sig åt så kallad card-sharing. Genom att dela ut betalkanalers koder, mot en mindre avgift, har de ordnat så att 226 personer kunnat ta del av TV-bolagens utbud utan att betala till dem.

"Jag fattade inte att det var olagligt"
Till P4 Kronoberg säger Växjökillen att han inte visste att avkodningen skulle vara så allvarlig och att han började med det för att han var nyfiken på tekniken. Han misstänkte att det kunde vara brottsligt först när han började få in stora summor pengar, säger han.

Trots det höga skadeståndet är inte åklagaren Henrik Rasmusson nöjd.

– Det jag tycker är mindre bra är att är att Växjö Tingsrätt menar att de inte ska anvara gemensamt för brottsligheten, utan bara delvis och det är också därför de får olika straff. Min utgångspunkt var att det här är ett projekt som de har gått in i gemensamt och haft full insikt i vad den andre har gjort och därför borde dömas gemensamt för verksamheten.

Fem bolag står bakom stämning
Det är fem betal-TV-bolag som har stämt männen. Det största skadeståndet på 950 000 kronor går till Canal Digital. Åklagaren Henrik Rasmusson tror dock att domen kommer att överklagas och han är övertygad om att det kommer flera liknande fall inom kort.

– Vi kommer definitvt få se mer av det. Jag och min kollega som jobbar med denna typen av fall har flera mål som är påväg till åtal.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se