Nya e-postbedrägerier drabbar kronobergare

Polisen i Kronoberg vill nu göra kronobergare uppmärksamma på en ny typ av bedrägeri.

Omkring tio personer i länet har i år anmält att ett företag i Holland har försökt lura dem på pengar. Företaget opererar på Internet och skickar ut e-post till människor i hela landet. I breven står att mottagren vunnit runt 850 000 euro, närmare 8 miljoner kronor. Men för att få vinsten utbetalad kräver företaget att man betalar in så kallad vinstskatt på några tusen kronor i förskott.

Breven är lockande och människorna som hört av sin till kriminalinispektör Börje Johansson på Växjöpolisen har uppgett att de känt sig utvalda och att det verkat seriöst. Polisen i Kronoberg har fått bara fått in ett fåtal anmälningar från personer som verkligen betalat in pengarna, men man misstänker att det är betydligt fler som lurats, men att en del skäms för att anmäla. Och Börje Johansson vill nu varna alla som får brevet. Någon vinst finns inte, och han poängterar att alla seriösa lotterier börjar med att man själv satsar pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista