Sverige

Se upp för hemmafixar-säsongen

Gör-det-själv-säsongen står för dörren, så se upp - det är nu du riskerar att få en spik i foten eller fastna med handen i vedklyven.

30 000 svenskar söker årligen vård vid akutmottagning för att de skadat sig vid gör-det-själv-arbete eller trädgårdssysslor.

Skyddsutrustning hade kunnat förhindra många av olyckorna. Frågan är varför så många av oss ändå slarvar med att använda det. -Orsaken är bland annat att vi ofta underskattar risker därför att vi överskattar vår egen förmåga och tror att just vi är immuna mot olyckor, enligt psykologen och säkerhetsexperten Carin Sundström-Frisk.

– Man gör sig själv till ett undantag, och är helt övertygad om att man har kontroll över sitt beteende. Men det har man inte i alla lägen, säger hon.

Att skyddsutrustning kostar mycket pengar kan också spela in.

– Man tycker att kostnaden är för stor i förhållande till en risk man tycker sig ta vid några få tillfällen, säger Carin Sundström-Frisk.

Blir bättre

De flesta som råkar ut för en olycka brukar ändra uppfattning. Carin Sundström-Frisk tror att det på sikt blir vanligare med skyddsutrustning.

– Historiskt sett har vi hela tiden blivit bättre på att använda skydd. Titta bara på bilbälte, flytväst och cykelhjälm. Men det tar tid, säger hon.

Per Vallgårda/TT