Jonas Jons , Sing Wong och Samir Sadihow i breakdansgruppen "Rebels in motion" är med och arrangerar streetdagen på Regionteatern den 28 maj. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Växjö

Streetkulturen till teatern

"Streetkulturen är det coolaste som finns"
1:43 min

För en dag slänger Regionteatern i Växjö ut dörren för den traditionella teatern med Strindberg och Goethe i spetsen och öppnar istället dörren för streetkulturen; grafitti, breakdans och skateboard.

Verksamheter blir allt populärare bland ungdomar.

– Streetkulturen är det coolaste som finns, därför växer de, säger Frans Nilsson som i ett stort eventprojekt samarbetar med Regiontatern Blekinge- Kronoberg.

Den 28 maj drar Regionteatern upp ridån för streetkulturen. Publiken bjuds på tävlingar och får också möjligheten att lära sig mer om breakdans och skateboarding.

– Det här är en chans för oss att presentera vad vi står för. Breakdans handlar om passion, säger Jonas Jons från Växjögruppen "Rebels in motion" som håller i danstävlingen.

Det är viktigt att öppna dörren för kulturformer som vi tidigare inte har kommit i kontakt med menar Regionteaterns chef Magnus Holm.

– Vi på kulturinstitutionerna kan ibland tro att vi sitter med den enda rätta kulturen som vi sen bara ska lära unga människor att ta del av. Vi kan också öppna institutionen och lära oss av de många människornas kulturuttryck och förena våra resurser med deras engagemang.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".