Växjö

”Därför får vi patienter som är eldanläggare”

1:31 min

I helgen hände det igen - en patient på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö försökte anlägga en brand genom att tända eld på papper och ett täcke inne på en toalett.

Sprinklersystemet och en insats av personalen gjorde att branden snabbt kunde släckas. En av de anställda fick dock skum från brandsläckaren i ögat och är nu sjukskriven.

Patienten använde en glödtändare som finns tillgänglig för rökande patienter, berättar David Wirdelöv som är säkerhetsansvarig på kliniken.

– Många är rökare och det finns väggfasta tändare på slutenvårdsavdelningarna för dessa. Men det går ju att flytta glöden med en cigarett eller en bit papper och det är ett bekymmer, säger David Wirdelöv.

Ett effektivt sprinklersystem
En fem - tio gånger per år försöker någon patient tutta eld på något på kliniken. Och 2003 utvecklades en sådan anlagd eld till en storbrand då två kvinnor omkom. Men sedan dess har kliniken byggts om och fått ett effektivt sprinklersystem.

Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö är det enda specialsjukhuset i Sverige som är vattensprinklat.

– Därför får vi patienter som är eldanläggare eftersom vi har de här högsäkra lokalerna, säger David Wirdelöv. Men eftersom det bara tar en minut innan vattnet från sprinklersystemet tagit över, så är jag inte rädd för att vi ska få någon storbrand igen, tillägger han.

Patienten är polisanmäld för mordbrand.

Gunilla Lindgren