Växjö

Yrkar på långt fängelsestraff för våldsman

1:37 min

Idag avslutades rättegången vid Växjö tingsätt mot den 35-årige man som misstänks för våldtäkt och grov misshandel av en kvinna i Hovmantorp.

Mannen ska bland annat ha fört upp en grillgaffel i kvinnans underliv. Händelsen inträffade i juni 2009 men först nu har fallet varit uppe i rätten.

Åklagaren Yvonne Rudinsson yrkade idag på att mannen ska dömas till ett långt fängelsestraff.

– Det är ett väldigt allvarligt brott han har gjort sig skyldig till. Det är oerhört förnedrande och kränkande gentemot målsägande, det handlingssätt han har haft gentemot henne.

Mannen har tidigare dömts för sexmord på en äldre kvinna och för misshandel. Är detta något som rätten bör väga in i domen?

– Det är ju så att man alltid går igenom belastningsregister. Nu hände de tidigare brotten för väldigt längesedan, men man har konstaterat att han är dömd för dem.

Han dök först inte upp på rättegången, man fick efterlysa honom och sedan greps han. Tycker du att det ska påverka hur hårt han ska dömas?

– Nej, det har inte med straffets längd att göra. Det är ju mer en fråga om han ska sitta kvar i häkte också om det finns en risk att han skulle undandra sig straff, då finns det häktningsskäl på honom.

Det har tagit två år innan våldtäkten gick upp i rätten. Hur har det påverkat ditt bevisläge?

– Tiden gör att allting blir sämre bevismässigt och det är bara att beklaga. Det finns ju skäl till att det har tagit väldigt lång tid och det ska inte behöva bli såhär. Men tyvärr så har det blivit det i det här fallet.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se