Kronoberg

Bok om feminism skapar debatt

19 min

Kvinnor har inte svårare än män att göra karriär och kvinnor får inte lägre lön än män som gör samma jobb, det menar i alla fall Pär Ström i sin nya bok "Sex myter om feminism" som släpps idag.

Den feministiska rörelsen har satt en rad påståenden i omlopp som låtits dominera samhällsdebatten och hämmat männens frågor, menar han.

Det är fel att prata om män som slår kvinnor, när det är männen som är de som i högst utsträckning åker på stryk.

Pär Ström brinner för jämställdhet och säger att det är därför han har skrivit boken.

– Jag tycker att hela jämställdhetsdebatten har gått snett i Sverige. Man fokuserar bara på kvinnors problem och glömmer männens problem och dessutom hittar på en del saker som inte stämmer med verkligheten. Det är vad jag kallar myter.

Myterna som Pär försöker slå sönder grundar han på efterforskningar som han har gjort.

– Till exempel myten att kvinnor är dubbelarbetande medan män är enkelarbetande, men om man studerar Statistiska Centralbyråns tidsanvändningsundersökning, där man noga undersökt hur män respektive kvinnor använder sin dag, visar det sig att när man lägger samman förvärvsarbete och hemarbete så jobbar faktiskt männen 19 minuter mer per dag.

Per menar att man genom fakta, som ovan nämnda undersökning, kan se att en del feministiska påståenden inte stämmer.

Är det inte ganska känsligt att skriva en sådan här bok?

– Jo visst är det känsligt. Vi har ju fått en feministisk kultur i det här landet. Det är politiskt korrekt att vara feminist, det är kontroversiellt att vara jämställdist, som jag är, som ser till båda könens svårigheter. Jag förväntar mig hätska påhopp.

Lyssna på Pär Ström och vänsterpartisten, feministen och Eu-parlamentarikern Eva-Britt Svensson debattera.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se