Växjö

"Blodbad på sågverkssidan"

1:34 min

Det går bra för Södras massaindustri just nu, men på sågverkssidan står vi inför ett blodbad med många konkurser och nedläggningar.

Det sa Södras VD Leif Brodén när han i förmiddags inledningstalade på Södras föreningsstämma i Växjö.

– Sågverken i Götaland går  just nu med förlust, säger Leif Brodén. Marknaden är i obalans. Det det krävs rejäla förändringar om vi ska komma i balans igen.  

 Bara i år har det i Götaland beslutats om att lägga ner sju sågverk. Ett av dem är Södras sågverk i Åtvidaberg och konkursspöket hänger över många sågverk. Möckelns sågverk i Kronobergs län är under rekonstruktion och efterfrågan på husmarknaden är svag.

För att öka lönsamheten byggs nu allt större sågverk

I vintras körde skogskoncernen Holmen igång produktionen vid ett nybyggt sågverk i Braviken utanför Norrköping. Det är ett av de största i Skandinavien. Där kommer man på sikt att såga 750 000 kubikmeter per år och om en månad startar Södra ett lika stort sågverk i Värö i Halland. Sannolikt kommer många små sågverk nu att  slås ut.

– Det är det naturliga sättet för en industri att anpassa sig. Före Gudrun slogs det i snitt ut ett sågverk var nionde månad. Sen upphörde det under stormupprensningen för då behövdes alla sågverk.

–Nu är Gudruneffekten borta. Allt stormvirke är uppsågat.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se